Karjalaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudesta. Pöydässä riitti syötävää satunnaiselle kulkijalle niin kuin talonväellekin. Karjalaistalossa ruokaa ja juomaa tarjottiin useaan otteeseen, vieraan täytyy huomata itse minkä verran voi ottaa vieraanvaraisuutta vastaan. Karjalaiset eivät kyläilleet ilman tuomisia.

Pidot ovat olleet aina karjalalaisille suuri tapahtuma. Niitä pidettiin häissä, ristiäisissä, hautajaisissa, syntymäpäivillä, elopäivillä ja lukusilla. Pitokokki oli kiertävä ammattilainen, joka oli hyvin tärkeä henkilö. Karjalaisessa kulttuurissa vietetään rotinoita lapsen syntymän johdosta, jolloin vietiin tuliaisiksi piiraita, rinkeliä, voita ja munia.

Yksi karjalaisen ruoanvalmistuksen tunnusmerkki oli ruoan kypsentäminen uunissa. Uuni oli lämmin miltei aina. Suurin osa ruuista valmistui uunissa erilaisissa poteissa ja sukunoissa. Poteiksi kutsuttiin yleensä uuniruukkuja. Sukuna on suusta kapea ruukku, jossa paistit säilyivät mehevinä uunin jälkilämmössä vaikka aamuun asti.

LÄHDE: fi.wikipedia.org/wiki/Karjalainen_ruokaperinne

Uunipotti lisämaustein

1 kg sianlihaa
300 g naudanlihaa
1 sipuli
1 porkkana
1 tl valkopippuria
1 tl maustepippuria
1 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä

Lihat paloitellaan, samoin sipuli, joka ladotaan lihapalojen kanssa kerroksittain uuninkestävään astiaan, suolaa sekä valko- ja maustepippuria sirotellaan kevyesti väliin. Porkkana viipaloidaan väliin. Lisämakua voi saada myös parilla valkosipulin kynnellä. Sianlihakerros tulee ruukussa päällimmäiseksi ja vettä kaadetaan päälle sen verran, että lihat peittyvät. Paistetaan kannen alla 170 asteessa ensin noin 30 minuuttia ja sitten 140 asteessa vähintään saman verran. (Kirvu IK) Karjalassa käytettiin paikoin ennen sotiakin kynsilaukkaa eli valkosipulia, mm. Kannaksella lähinnä hovien tai venäläisten huviloiden keittiössä levinneinä uutuuksina Näin mm. Kuusaan hovin liepeillä Muolaassa.

Pirana (kasvisruoka)

½ l herneitä tai härkäpapuja
½ l lanttulohkoja

½ l perunalohkoja
vettä
4-5 dl ruisjauhoja tai ohrajauhoja
2 dl kermamaitoa tai vettä suolaa

Kuivat herneet liotetaan yön yli, tuoreita voi käyttää sellaisenaan. Liotusvesi kaadetaan pois, ja herneet keitetään väljässä vedessä puolikypsiksi. Lisätään lanttulohkoja, annetaan kiehua vähän aikaa, ja lisätään kuorittuja perunoita lohkoina. Kun ne kypsyvät, vettä vähennetään hieman. Keitos saostetaan jauhoilla, jotka sekoitetaan kermamaitoon tai tilkkaan vettä. Keitetään hämmentäen n. 15 min. Ainekset ovat hajonneet ja keitos muistuttaa sakeata puuroa. Maustetaan suolalla. Syödään puuron tapaan pääruokana voisilmän tai maidon kanssa. On hyvää myös kylmänä. (Muolaa IP, Kirvu AP)

Kalapotti (kalalaatikko)

1 ½ kg pieniä ahvenia ja muuta kalaa
2 sipulia voita tai siansilavaviipaleita
vettä
½ rkl suolaa

KANSI:
3 dl ruisjauhoja (osa voi olla ohrajauhoja)
vettä
vähän suolaa
10-20 g hiivaa tiiviiksi kanneksi sekoitettuna

Ahvenista leikataan piikkikarat pois, kidukset ja osa päästä poistetaan. Kalat huuhdellaan, suomut saavat jäädä paikoilleen, mikäli ne on hankala poistaa. Kalat ladotaan pottiin, sipuli silputaan väliin, samoin suola. Päälle siansilavaviipaleita tai
voinokareita ja vettä niin paljon , että kalat peittyvät. Ruisjauhot ja hiukan suolaa sekoitetaan lämpimään veteen hiivan kanssa (aiemmin ei käytetty hiivaa).

Tästä taikinasta muovataan kansilevy kalojen ja siansilavan päälle. Levy sivellään voilla ja pannaan uuniin. Paistamista seurataan ja vettä voi lisätä kannelle, jos neste näyttää kuivuvan. Kun ruoka on hautunut kypsäksi, kansi avataan ja syödään lämpimänä ateriana kalojen kanssa. Myöhemmin voi syödä kylmänä. Tehtiin Muolaassa yleensä syksyllä, jolloin saatiin paljon pikku kalaa, mm. kiiskiä, joista tällä tavoin paistaen saatiin maukasta ruokaa. Vrt. patakukko. (Muolaa EA, LP)

Kulitsa Laatokan Karjalasta

Kulitsa eli pääsiäisleipä Muolaan Kyyrölän tapaan valmistettuna, ohje on siirtynyt ortodoksikodin perintönä jälkipolville.

1 ½ kahvikupillista haaleaa maitoa
2 dl kermaa
n. 40 g hiivaa
3 munaa
1 kkp sokeria
1 ½ tl kanelia
1 tl vanilijaa
5 tippaa sitruunamehua
1 dl rusinoita
hiukan suolaa
50 g voita vehnäjauhoja alustamiseen

Aineet mitataan astiaan ja sekoitetaan. Vehnäjauhoja lisätään sen verran, että saadaan löysä seos, jota sekoitetaan voimakkaasti vispilällä. Annetaan hetken aikaa käydä. Alustetaan vehnäjauhoilla tiivis taikina, joka kohotetaan. Kohonneesta taikinasta leivotaan pyöreä leipä, joka nostetaan paistinpannuun tai suureen vuokaan reunoihin asti. Paistetaan uunissa noin 45 minuuttia, aluksi 175 asteessa ja sen jälkeen 200 asteessa. (Suistamo AM)

Porkkanapiiraat

ruis-vehnäjauhoseoksesta tai vehnätaikinasta

SYDÄN (porkkana- ja ryyniseos):
porkkanoita riisi- tai ohraryynejä maitoa suolaa (siirappia)

Porkkanat keitetään ja survotaan. Riisi tai ohraryynit keitetään puuroksi. Sekoitetaan puuro ja porkkanasose keskenään, lisätään suolaa tarvittaessa. Siirappia myös jos halutaan makeampaa. Kuoret kaulitaan kakkaroiksi, halkaisia noin 15cm. Täyte levitetään toiselle puoliskolle, toinen käännetään kanneksi ja reuna rypytetään kiinni. Annetaan hiukan kohota. Pistellään. Voidellaan munamaidolla ja pannaan uuniin. Paistetaan uunissa noin 1 h, aluksi 175 asteessa ja sen jälkeen 200 asteessa, kauniin ruskeaksi. Piirakat voi voidella voisulalla. Pinotaan päällekkäin ja laitetaan liina päälle. Syödään voin kanssa. (Vuoksenranta SR)

Tattaripuuro uunissa

2dl tattariryyniä
1 l vettä, josta osa voi olla maitoa, suolaa, öljyä tai voinokareita päälle

Ainekset pannaan uuniruukkuun ja annetaan kypsyä (alle 200 astetta) lähes kaksi tuntia. Tattaria ei tarvitse hämmentäävälillä. (Vuoksela VK)

Uunipuuro tattarista lihan kera (tattariryynipuuro) tehtiin niin,että noin 3 kkp tattariryynejä pantiin 2-3 litran vetoiseen uuniruukkuun. Sianlihapala pannaan kokonaisena keskelle. Jos lihaa ei käytetä, rasvanokareita pinnalle. Pannaan kuumaan leivinuuniin paistumaan. On hyvä sekoittaa välillä. Ennen uuniruukut otettiin pitkävartisella uhvatalla uunista ja sekoitettiin ja pantiin taas takaisin. (Kivennapa BL)

Pasha Muolaan Kyyrölästä

5 dl rahkaa
1dl kermaa
100 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl rusinoita

Voi vaahdotetaan sokerin kanssa. Kerma vatkataan vaahdoksi. Seokset yhdistetään varovasti rahkaan, lisätään rusinat ja maustetaan vaniljasokerilla. Sideharso kostutetaan ja sillä vuorataan puinen pashamuotti, johon seos valutetaan. Toinen
mahdollisuus on panna seos kahvinsuodattimeen kostutetun suodatinpaperin sisään. Saa jähmettyä kylmässä tai jääkaapissa vuorokauden. Pasha kumotaan tarjoiluvadille. (Muolaa-Äyräpää LP)

Pääsiäisleipää eli kulitsaa syötiin pashan kanssa. Pashaa siveltiin kulitsaviipaleelle kuin voita.